Volledig Hitma-assortiment
2014-04-07 15:48:00

Nederlandse innovatie net zo beroemd als tulpen en dijken

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Astrid van Ballegoy op 7 april 2014

“Nederland moet beroemd worden om nieuwe ideeën.” Dat waren de woorden van premier Mark Rutte voordat hij vertrok naar Hannover om daar samen met Angela Merkel de Hannover Messe te openen.

Hannover Messe
Dat Nederland dit jaar partnerland is op de Hannover Messe is volgens Rutte een grote eer. “Wetenschappers en bedrijven werken in Nederland samen aan slimme producten'', aldus Rutte. Hij voegde daaraan toe dat Nederland een innovatieland in optima forma is. “Een land van uitvinders, creatieve geesten en vindingrijke ingenieurs.”

Technasium
Wat ik in dit verhaal mis, is de rol van het onderwijs in Nederland innovatieland. Hoe inspireer je jongeren om dingen uit te vinden, de creatieve geest te ontwikkelen en uit te groeien tot zo’n vindingrijke ingenieur? Ik ben ervan overtuigd dat dit lukt door ze uitdagend onderwijs te bieden en al jong in contact te brengen met het technische bedrijfsleven. Een mooi voorbeeld daarvan is het technasium. Een praktijkgerichte onderwijsformule voor bètaonderwijs op havo- en vwo-niveau. In 2003 aan de keukentafel bedacht door Boris Wanders en Judith Lechner.

Echte opdrachtgevers
Het aantal leerlingen dat onderwijs aan een technasium volgt, is de afgelopen 10 jaar gegroeid tot 16.000. Verspreid door heel Nederland zijn er al 83 technasia. Het technasium-onderwijs onderscheidt zich door het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Bij O&O werken leerlingen in een groepje met twee of drie klasgenoten acht tot negen weken aan één opdracht (project). De opdrachten krijgen zij van een echte opdrachtgever van buiten de school. Deze opdrachtgever beslist ook mee in de beoordeling van het eindproduct

Magie van techniek
Doel van het technasium is leerlingen te interesseren voor een vervolgopleiding in bèta of techniek. Een goede zaak aangezien er een groeiende behoefte is aan hoog opgeleid technisch personeel. Het technasium levert daar volgens Ineke Dezentjé, voorzitter/directeur van FME-CWM, de werkgeversorganisatie van bedrijven in de technologische industrie, een bijdrage aan. Tijdens een symposium ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het technasium zei ze: “Dankzij het technasium worden jongeren gegrepen door de magie van techniek.”

De wereld buiten school
Op het technasium werken scholieren samen met bedrijven en instellingen. Niet éénmalig maar structureel. Door deze samenwerking zien leerlingen hoe de wereld van hoger opgeleide techneuten eruit ziet. Door dit te ervaren is het voor technasiumleerlingen makkelijker om aan het eind van hun middelbare schooltijd gemotiveerd te kiezen voor een vervolgopleiding.

Help jij mee?
Je begrijpt dat deze vorm van onderwijs niet kan bestaan, en verder ontwikkelen, zonder opdrachtgevers. Misschien is dit ook wel iets voor jouw bedrijf? Uit ervaring weet ik dat de tijd die je in een project moet steken erg meevalt.

Wil je opdrachtgever worden voor een technasium bij jou in de regio? Meld je aan via de technasium-website. Zo wordt ook jouw bedrijf een belangrijke schakel in de ontwikkeling van Nederland innovatieland en kunnen we ‘innovatie’ toevoegen aan het bekende lijstje van tulpen, dijken, molens, kaas en klompen.

Astrid van Ballegoy

Astrid van Ballegoy

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Heb je vragen over één van mijn blogs? Stuur mij dan gerust een e-mail!

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Zoals de ouden zongen...

Door Astrid van Ballegoy op 15 augustus 2014.

In mijn dorp, oké Bovenkerk hoort bij Amstelveen, maar voor de echte Bovenkerkers blijft het ons dorp, is opvallend veel muzika...
Lees meer

‘Verdient u veel bij Hitma?’

Door Astrid van Ballegoy op 19 juni 2014.

Jonge techneuten zijn moeilijk te vinden. Helemaal als ze ook een commerciële instelling moeten hebben. Het kan dus geen kwaad ...
Lees meer