Volledig Hitma-assortiment
2015-09-24 17:26:00

Hoe er toch weer een kalendermeisje op mijn pad kwam

Gemiddelde leestijd 8 minuut Door Astrid van Ballegoy op 24 september 2015

Weet je nog dat ik mij vorig jaar samen met mijn collega’s zo druk maakte over de Women in Technology kalender van Dosign Engineering? De goedbedoelde actie die een aanmoediging zou zijn voor ambitieuze vrouwen met een voorliefde voor techniek, deed bij ons heel wat stof opwaaien.

Technische dames als glamourmodel
Op de marketingafdeling hadden we een pittige discussie over de kalender met technische dames als glamourmodel en ik besloot meteen in de pen te kruipen voor een blog. Want, zo vonden wij, een campagne voor vrouwen in de techniek is natuurlijk fantastisch, maar waarom worden de deelnemende dames (die dus als rolmodel dienen) als glamourfotomodellen gefotografeerd? Ik loop al meer dan 20 jaar mee in de technische wereld en heb op vakbeurzen genoeg vrouwen gezien die in kort rokje en op hoge hakken op een stand werden neergezet. Waarom doet Dosign Engineering dat anno 2015 nog steeds met technische vrouwen op hun kalender?

Laat zien hoe interessant techniek is
Nog steeds ben ik van mening dat je geen technisch rolmodel bent als je je als glamourmodel laat fotograferen in een technische werkomgeving. Technische bedrijven, universiteiten en andere opleidingsinstituten kunnen veel beter meisjes (en jongens) uitnodigen voor rondleidingen. Laat ze zien hoe interessant techniek is!

TechniekTalent
Het samenwerkingsverband van werknemers- en werkgeversorganisaties voor acht technische bedrijfstakken TechniekTalent is een mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Zij geloven in krachtenbundeling en het delen van kennis en ervaring en doen dit met tal van landelijke en regionale partijen uit het bedrijfsleven, onderwijs en met vertegenwoordigers van de overheid. Een snelgroeiend aantal scholen en bedrijven doet mee met maar één doel: meer instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek.

Winst behalen met vrouwen
Ook Techniektalent is ervan overtuigd dat meer vrouwen in de techniek loont. Vooral bij vrouwen blijkt nog veel winst te behalen, omdat zij nog maar weinig kiezen voor een opleiding of baan in de techniek. Op hun site Techniektalent.nu staat dat uit studies naar diversiteit op de werkvloer blijkt dat bedrijven waarin mannen en vrouwen samenwerken beter presteren. Gemengde teams zijn creatiever, innovatiever en beter in de besluitvorming. Bovendien zorgt de aanwezigheid van vrouwen voor betere werkomstandigheden. Wist je bijvoorbeeld dat er in bedrijven met vrouwen minder verzuim en ongewenst personeelsverloop is en dat deze bedrijven commercieel gezien beter presteren?

Jongens beter in bètavakken?
Dat jongens beter zijn in bètavakken is een fabel. Internationaal onderzoek van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) toont dat aan. Maar in de schoolkeuzes zien we dat nog niet terug. Op de Techniektalent-site geeft men aan dat slechts 5,4% van de meisjes kiest voor een technische studie, tegen 47% van de jongens.

Dat is nogal een verschil. Er is dus nog genoeg te doen. Maar hoe maken we technische studies en banen aantrekkelijker voor meisjes? Techniektalent oppert dat we werken in techniek minder eenzijdig moeten presenteren en dat we gebruik moeten maken van (ha, daar zijn ze weer) rolmodellen. Ook kunnen bedrijven met stages voor meiden en voorlichting op scholen meehelpen. Dat proberen we bij Hitma ook door bijvoorbeeld middelbare schoolleerlingen in ons bedrijf uit te nodigen.

http://youtu.be/_cRitiEpwWk

Femme Tech Dag
Techniektalent organiseert jaarlijks de Femme Tech Dag om extra aandacht te besteden aan vrouwen in de techniek. Dit jaar vindt het evenement plaats op donderdag 19 november in DeFabrique te Utrecht. Het is volgens Techniektalent dé dag voor vrouwen uit heel Nederland met passie voor techniek om bij elkaar komen. Belangrijk onderdeel van de dag is de uitreiking van de Femme Tech Bedrijven Award. Dé prijs voor technische bedrijven die zich op een bijzondere manier inspannen om meer technische vakvrouwen voor hun bedrijf te werven en te behouden.

Kalender onder de aandacht
Hoe je het ook wendt of keert, de Women in Technology-kalender van Dosign Engineering en de Femme Tech Award van Techniektalent dienen hetzelfde doel: Meer vrouwen in de techniek. De kalender is in ieder geval een handige kapstok voor mij om het onderwerp nog eens onder de aandacht te brengen. En ondanks mijn kritische noot over de actie, voel ik me dit jaar toch extra betrokken bij de kalender. En dat allemaal door een tweet van mijn collega Ronald Vonk.

Vanaf morgen kan er gestemd worden #womenintechnology http://t.co/QT3G0JRKCB pic.twitter.com/EkxgxA6f3m

— Ronald Vonk (@Ronald_HITMA) September 21, 2015

TU-studentes
De organisatie van deze 7e editie van de kalender is in handen van Dosign Students. Dit onderdeel van Dosign Engineering richt zich op de bemiddeling van TU-studenten naar technische gerelateerde bijbanen. Daarom krijgen dit jaar studentes van de TU's in Nederland een platform via de kalender. Demi, de dochter van Ronald Vonk, studeert aan de Technische Universiteit Twente. Vandaar dat zij aan de kalenderactie mee kon doen.

De tweet van Ronald vroeg natuurlijk om een reactie van mijn kant:

Ondanks mijn scepsis snap ik ook wel dat Demi voor die mooie hoofdprijs van Dosign Engineering gaat. Een reis voor 2 personen naar Houston, Texas t.w.v. € 3.500,. En ik ben de beroerdste niet. Als ik kan helpen, en dat kan ik via mijn netwerk op Twitter, dan doe ik dat. Daarbij word ik altijd bloedfanatiek als het gaat om stemmen winnen, sponsors binnenhalen et cetera. Dus ik gooide al mijn principes overboord en ging aan de slag.

Ons best doen
Vervolgens ook maar een mailtje naar m’n collega’s gestuurd. Elke stem is er tenslotte één voor Demi. Dit leverde de nodige stemmen op, maar ook een terechte opmerking van onze directeur Robert Timmer. Hij sprak klare taal:

“Natuurlijk steun ik Demi, maar met dit soort acties komen vrouwen toch nooit los van "een mooi plaatje voor in de werkplaats". Waarom schrijven ze geen inhoudelijke blog of maken ze een boekje of iets dergelijks voor scholieren die nog een pakketkeuze moeten maken? Interessante verhalen delen over vrouwen die hun weg en passie in de techniek hebben gevonden. Zou dat niet veel nuttiger zijn om meer vrouwen naar de techniek te lokken? Uiteraard met een fotootje erbij van de vrouw in een technisch relevante omgeving.”

Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn. En het delen van de verhalen van deze rolmodellen is natuurlijk niet alleen de verantwoordelijkheid van Dosign Engineering en Technniektalent, maar van iedereen die werkzaam is in een technisch bedrijf en zich bekommert om de toekomst van de techniek in Nederland.

Wel even stemmen graag
Laten we daar allemaal ons best voor doen. Maar eerst natuurlijk nog even stemmen op Demi, zodat zij straks vanuit Houston kan terugkijken op een geslaagd kalendermeisje-avontuur.

Stem via: http://www.womenintechnology.nl/model/496

 

Astrid van Ballegoy

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Heb je vragen over één van mijn blogs? Stuur mij dan gerust een e-mail!

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Kalendermeisjes

Door Astrid van Ballegoy op 7 juli 2014.

Het was een tweet van Norma Groep die op de Hitma-marketingafdeling de gemoederen deed oplopen: Norma Groep @NormaGroep Stem...
Lees meer

Heeft de vakbeurs nog nut?

Door Astrid van Ballegoy op 28 augustus 2015.

“Doen we wel of niet mee aan vakbeurzen?” Voor veel bedrijven is dit vast een herkenbaar dilemma. Met mijn marketingcollega'...
Lees meer