Volledig Hitma-assortiment
2016-04-25 11:39:00

Tijd om het stokje door te geven

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Rianne Kranenburg op 25 april 2016

- Collega Jan Vermaat verliet Hitma na 15 trouwe jaren om van z'n welverdiende pensioen te genieten. Hij schreef hierover een blog: Nog een paar dagen en dan zit mijn loopbaan bij Hitma erop. Ik ga met pensioen. Ruim 15 jaar ben ik in dienst geweest bij Hitma Process. Tijd om terug te blikken.

Sabbatical
Hoe ben ik bij Hitma terecht gekomen? In 2000 ging ik privé door een zware periode. Mijn vrouw was overleden en ik merkte dat het tijd was om het roer om te gooien. Maar hoe? Ik besloot mijn baan (een managementfunctie) op te zeggen en een jaar sabbatical te houden. Van maart tot juli zou ik de zaken op z’n beloop laten. Daarna zou ik actief nadenken over mijn toekomst. Tijdens mijn sabbatical kwam ik tot de conclusie dat ik terug wilde naar het vakgebied waar ik mijn loopbaan was begonnen: als engineer meet- en regeltechniek.

Advertentie
Hitma kwam onverwacht op mijn pad. Ik stond een kamer te witten toen, heel toepasselijk, het Witte Weekblad op de mat viel. Daarin stond een advertentie in van uitzendbureau Creyf’s uit Uithoorn. Zij hielden diezelfde avond een bijeenkomst voor mensen die op zoek waren naar een baan. Ik besloot te gaan. Wat had ik te verliezen!

Curriculum vitae
Ik vertelde die avond mijn verhaal. De dame van Creyf’s gaf aan dat ze een passende vacature voor me had bij HITMA Process. Ik ging meteen aan de slag met m’n curriculum vitae. Het was 20 jaar geleden dat ik een CV had gemaakt. Ik werkte er bijna de hele nacht aan.

Gesprek
Een dag nadat ik mijn sollicitatie had opgestuurd, kreeg ik al bericht. Er volgde een prettig gesprek met Lester Millard. In het verleden had ik Valtek-regelkleppen verkocht en HITMA Process had die valves op dat moment in het pakket. Dat schiep meteen een band.

Team
Ik werd aangenomen en ging in de binnendienst werken in een team met buitendienstcollega Peter Klestadt. Peter maakte echter al snel de overstap naar Hitma Filtratie. Hierdoor heb ik een paar jaar een gecombineerde binnen-/buitendienstbaan gehad voor o.a. het gasdetectieassortiment van Hitma Process.

Foxboro procesinstrumentatie
In januari 2009 kreeg Hitma Process via Invensys de vertegenwoordiging van de veldinstrumenten van Foxboro. Oorspronkelijk zouden er medewerkers van Invensys meekomen, maar toen dat niet doorging, werd voorgesteld dat ik deze productlijn zou ondersteunen. Dat zag ik als meet- en regelspecialist natuurlijk wel zitten.

Afwisselend
Voordat ik bij Hitma kwam, heb ik altijd gewerkt bij fabrikanten. Dit was mijn eerste baan bij een distributeur. En dat beviel me goed. Het werk bij een handelsbedrijf is veel afwisselender dan bij een producent. Het assortiment verandert nog wel eens en je moet snel kunnen schakelen. En het contact met klanten (vaak de eindgebruiker van het product of contractors) is natuurlijk erg leuk.

Projecten in de jaren ‘80
In de jaren ’80 zijn er in de Nederlandse procesindustrie veel projecten van de grond gekomen. Er zijn o.a. in de Botlek nieuwe fabrieken gebouwd. Oliebedrijven gingen over op nieuwe technieken. Shell Research slaagde er bijvoorbeeld in om met het raffinageprocedé HYCON het teerachtig residu van het olieraffinageproces te verwerken. Dit was altijd de droom van procestechnologen.

Nieuwe raffinagetechnieken
Bij Esso vond de laatste grote modernisering ook halverwege de jaren tachtig plaats. Toen ontwikkelde Esso de zogenaamde FLEXICOKER, een thermische kraakinstallatie die de zwaarste bodemfracties uit de vacuümdestillatie in lichtere producten, zoals gasolie (diesel) converteert.
Ook Total ontwikkelde een nieuwe raffinaderij die sinds in de jaren ’90 operationeel is en tegenwoordig produceert onder de naam Zeeland Refinery. Shell startte in de 2e helft van de jaren ’90 weer een nieuw project op, namelijk PER-Plus.

Onderhoud en vervanging
Inmiddels zijn we meer dan 20 jaar verder. Er worden in Nederland geen nieuwe raffinaderijen meer gebouwd. De oliesector staat onder druk, maar bestaande installaties moeten wel worden onderhouden en onderdelen en systemen moeten worden vervangen. Soms wordt een raffinaderij door de groeiende vraag naar biobrandstoffen omgebouwd tot bioraffinaderij.

Officiële Foxboro-partner
Hitma Process is betrokken bij onderhoud aan raffinaderijen en andere procesinstallaties. Als officiële Foxboro-distributeur in de Benelux vervangen we de oude procesinstrumentatie door vernieuwde technologie (inmiddels in samenwerking met Schneider Electric). Onze serviceafdeling is geautoriseerd servicepartner op het hoogste niveau, FASP (Foxboro Authorized Service Provider) voor alle Foxboro Eckardt producten. Fabrieken kunnen ook bij ons terecht voor Foxboro / Eckardt spare parts.

Mooie tijd
Door mijn pensioen is het nu tijd om het stokje door te geven aan mijn opvolger Sascha de Jong. Hij is inmiddels begonnen in het team met Willy Schoemaker en Carola Blijleven. Misschien heeft u hem al gezien in de video die hij heeft opgenomen over de nieuwe Foxboro S-serie. Natuurlijk ga ik de samenwerking met mijn collega’s en klanten missen, maar ik kijk uit naar de nieuwe fase in mijn leven die nu aanbreekt.

Het was een mooie tijd bij HITMA en wens mijn collega’s en klanten veel gezondheid, geluk en succes in de toekomst.

Jan Vermaat

 

 

Rianne Kranenburg P&O

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Heb je vragen over dit blog? Mail mij dan gerust.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

‘Who the hell is Hitma?’

Door Piet Steenkist op 23 januari 2015.

Jullie houden van mooie verhalen. Dat bleek uit de enthousiaste reacties die wij ontvingen naar aanleiding van de blogs van Albe...
Lees meer