Volledig Hitma-assortiment
2016-05-24 15:53:00

Van Interphex New York naar Suriname, een wereld van verschil

Gemiddelde leestijd 4.5 minuut Door Rick Nibte op 24 mei 2016

Misschien had je sneller een blog van mij verwacht over mijn jaarlijkse bezoek aan de Interphex-beurs. Natuurlijk had ik mijn bevindingen eerder kunnen delen, ware het niet dat ik twee heerlijke weken in Suriname aan mijn beursbezoek in New York had vastgeplakt. Eenmaal op Surinaamse bodem, leek de Interphex meteen heel ver weg.

Interphex high lights
Maar goed, ik ben weer terug en alsof ik nooit ben weggeweest, pak ik de draad weer op. Alle Interphex high lights komen weer boven borrelen. Natuurlijk bezocht ik dit gigantische evenement voor professionals uit de farmacie en biotech (rond de 10.000 bezoekers) vooral voor de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van single-use technologie.

Standaardisatie in single-use technologie
Wat mij met name opviel, is dat de single-use markt steeds meer gaat standaardiseren. Fabrikanten bepaalden tot nu toe zelf hoe ze single-use compontenten vormgeven, welke maten ze gebruiken etc. Maar steeds meer single-use fabrikanten stellen tegenwoordig complete assemblies en systemen samen. Daarbij passen ze ook onderdelen van andere merken toe. De bioreactor van de ene fabrikant, kan bijvoorbeeld zijn uitgerust met steriele connectoren van een ander merk. Dit is eigenlijk alleen mogelijk als er onderling afspraken worden gemaakt. Standaardisatie door dezelfde maten te gebruiken en componenten op elkaar af te stemmen, maakt niet alleen het uitwisselen van onderdelen eenvoudiger, het biedt ook meer gemak voor de eindgebruikers.

Multiconnector, opvallende noviteit
Het meest innovatieve single-use product dat ik tijdens de Interphex heb gezien, was een multiconnector. Met één en dezelfde connector kan een steriele aansluiting worden gemaakt en weer worden losgekoppeld (disconnector). Deze multiconnector kan vervolgens weer worden gebruikt om een andere steriele verbinding tot stand te brengen, zonder dat er een nieuwe connector nodig is. Heel handig dus.

Genderless connectoren steeds gangbaarder
Je kent misschien de Colder AseptiQuik genderless connectoren die zorgen voor een universele koppeling tussen connectoren uit dezelfde serie zonder dat er extra onderdelen nodig zijn. Ik zag op de Interphex-beurs dat de genderless uitvoering van steriele connectoren steeds gangbaarder worden. Een logische ontwikkeling aangezien het genderless ontwerp de systeemintegratie vereenvoudigt (je hebt niet langer een male-/female-uitvoering nodig) en het risico op een fout van de operator wordt tot een minimum beperkt.

Handige single-use klembanden
Ook fabrikant Nordson was in New York aanwezig met hun nieuwe PHARMALok™ single-use klembanden. Wij introduceerden deze sanitaire single-use klemkoppelingen, die zijn uitgerust met een eenvoudig kliksysteem, onlangs in de Benelux. Belangrijk voordeel van deze klemmen is dat ze met één hand veilig, en altijd op dezelfde manier, bevestigd kunnen worden.

Hybride en overmolded systemen
Tijdens de Interphex heb ik veel innovaties gezien op het gebied van hybride systemen. Een mengvorm dus tussen vaste productiesystemen en single-use technologie. Daarnaast waren er veel voor single-use systemen uit één stuk te bewonderen, de zogenoemde overmolded systemen of ‘closed molded systems’. Een mooi voorbeeld was een farmaceutische single-use vullijn uit één stuk. Met deze plug-and-play single-use systemen worden eventuele risico’s op lekkage en contaminatie nog verder teruggebracht.

Databank leachables en extractables
Je weet misschien wat mijn stokpaardje is: een databank van leachables en extractables in relatie tot verschillende materialen waarvan single-use producten worden vervaardigd. Tijdens de Interphex bleek dat de ontwikkeling van die databank zich nog steeds in de onderzoeksfase bevindt. Ik weet zeker dat deze databank er gaat komen, maar van mij mag het proces wel wat sneller gaan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de farmaceutische industrie met zo’n databank tijd en kosten kan besparen bij het ontwikkelen van medicijnen.

Nog veel kansen voor single-use
En als ik denk aan het fabriceren van medicijnen, dan dwalen mijn gedachten toch weer af naar Suriname. Daar importeert men namelijk alles. Er vindt geen productie van geneesmiddelen plaats. Daar zouden single-use productiesystemen verandering in kunnen brengen. Ze kunnen dan snel, veilig en eenvoudig zeer flexibele productielijnen opzetten. Ach, er valt in de wereld nog zoveel te realiseren met single-use. Mijn missie is nog lang niet ten einde.

Rick Nibte (Twitter @rnibte)

Rick Nibte Specialist Single-use

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Achema 2015: Een terugblik

Door Rick Nibte op 22 juni 2015.

Vorige week bezocht ik met mijn collega’s Tony Dinsbach en Harry Lohman de Achema: Dè internationale vakbeurs voor de procesi...
Lees meer