Volledig Hitma-assortiment
2016-07-22 11:11:00

Bedrijven met een rijke geschiedenis

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Chris Neyens op 22 juli 2016

Bij Hitma zijn we trots op de geschiedenis van ons bedrijf. We bestaan nu 90 jaar en dat is toch best een hele prestatie. Maar vergeleken bij de Tiense Suikerraffinaderij zijn we een groentje. Ik bezocht dit Belgische bedrijf onlangs en kwam te weten dat zij in 1836 zijn opgericht en dus precies 2 keer zo oud zijn als Hitma.

Van suikerbieten tot suiker
De Tiense Suikerraffinaderij is een begrip in België. Het bedrijf houdt zich dus al 180 jaar bezig met de raffinage van suikerbieten tot suiker. Dit raffinageproces vindt onder meer plaats in de suikerfabrieken in Tienen en Wanze. Voor het beheersen van hun processen maken ze o.a. gebruik van de ‘good old’ pneumatische procesinstrumenten van Foxboro. Reden van mijn bezoek aan de Tiense Suikerraffinaderij was dan ook het bespreken van deze pneumatische instrumentatie.

De oorsprong
Toen ik hoorde hoe oud dit bedrijf is, werd ik nieuwsgierig naar de oorsprong. Wist jij dat de suikerindustrie eigenlijk ouder is dan België zelf? België is opgericht in 1830. De Tiense suikerfabriek is dan wel in 1836 van start gegaan, maar daarvoor werd er al suikerriet tot suiker verwerkt. Door Napoleon is de omschakeling gekomen van suikerriet naar suikerbiet.

Geschiedenis Tiense Suiker
Op de website van de Tiense Suikerraffinaderij kun je lezen dat op 16 mei 1836 de stad Tienen bouwaanvragen ontving voor twee nieuwe suikerfabrieken. Eén van Joseph Vandenberghe de Binckom, wiens fabriek later zou uitgroeien tot de Tiense Suikerraffinaderij, en één van Henry Vinckenbosch. In 1886 kochten de industriëlen en broers Paul en Frantz Wittouck de suikerfabriek in Wanze. In 1894 namen ze ook de fabriek van Tienen over en brachten beide bedrijven samen.

3,5 miljoen suikerbieten
In de Tiense Suikerraffinaderij verwerken jaarlijks 660 medewerkers 3,5 miljoen suikerbieten (afkomstig van 5.000 landbouwbedrijven) tot 500 tot 600.000 ton suiker. De verwerking van de suikerbieten vindt plaats in een periode van nog geen 4 maanden, te weten van begin september tot eind december (als het een goed suikerbietenjaar is tot begin januari).

Slechte bietenoogst door regen
Mijn contactpersoon bij Tiense vertelde me dat de suikerbietenoogst door de vele regen dit jaar niet al te best zal zijn. Dit betekent dat men iets later in september begint en waarschijnlijk net voor de kerst klaar is. Een slechte oogst heeft voor de medewerkers van Tiense Suiker wel een persoonlijk voordeel: Met kerst en oud en nieuw kunnen ze vrij nemen. Dat is onmogelijk als de productie nog in volle gang is.

Opwaarderen bijproducten
Ik las op de site van Tiense Suiker dat ze door de uitvinding van de Adant-turbine vanaf 1902 ‘harde suikerklontjes’ konden produceren. In 1919 begon de Tiense Suikerraffinaderij met het opwaarderen van bijproducten. Uit suikerstroop wordt onder meer industriële alcohol geproduceerd en kalk uit de fabriek wordt gebruikt om landbouwgrond vruchtbaarder te maken.

Zorg voor milieu
Het bedrijf besteedt ook veel aandacht aan het duurzaam maken van hun processen. Zo gebruiken ze minder grondwater in vergelijking tot 1980 en ze verbruiken de helft minder pesticiden. Hun CO2-uitstoot vermindert ook elk jaar opnieuw.  

Training pneumatische procesinstrumentatie Foxboro
Ik vind het bijzonder om te zien dat de pneumatische procesinstrumenten van Foxboro nog steeds succesvol ‘meedraaien’ in een productieproces dat continu innoveert. Ik zie dat ook in andere industriële procesinstallaties die, net als die van de Tiense Suikerraffinaderij, in de jaren ‘70/’80 zijn uitgerust met pneumatische instrumenten van Foxboro, zoals transmitters en controllers.

Vergrijzing industrie
Maar ondanks dat ze nog volop in gebruik zijn, ervaren wij ook dat door de vergrijzing in de industrie kennis over deze pneumatische procesinstrumentatie verdwijnt. Vandaar dat we in 2012 samen met Skilledin en onze leverancier Foxboro/Eckardt (tegenwoordig onderdeel van Schneider Electric) de training “Pneumatic Process Instrumentation hebben ontwikkeld over gebruik en onderhoud van deze instrumentatie.

Geschiedeins Foxboro
Inmiddels hebben al diverse groepen procesoperators, technische dienst- en onderhoudsmedewerkers van verschillende industriële bedrijven deze training gevolgd. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds bij ons melden. We kunnen de training bij jullie op locatie verzorgen of vanuit de trainingslocatie van SkilledIn op de RDM Campus in Rotterdam.

En als we het over bedrijven met een rijke geschiedenis hebben, dan past Foxboro daar ook zeker bij. De geschiedenis van dat bedrijf beleef je in museum Soest.

 

Chris Neyens
Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Serious Xmas in de Hitma-hal

Door Astrid van Ballegoy op 2 december 2014.

Sinds 2004 staan de donkere dagen voor kerst in het teken van Serious Request. En ondanks dat wij bij Hitma best van de goede do...
Lees meer