Bij binnenkomst zag ik haar meteen staan. En dat is niet zo vreemd. In het mannenbolwerk dat branchevereniging Machevo nog steeds is, val je als vrouw nou eenmaal op. We wisten niet van elkaar dat we Machevo Connect 2017 zouden bezoeken, maar dat ik mijn collega Anne Marijke Zwarts daar in Supernova (Jaarbeurs Utrecht) zou tegenkomen, was eigenlijk heel logisch. Zij is specialist filtratie- en monsternametechnologie binnen de voedingsindustrie en maakt actief gebruik van de netwerkmogelijkheden die Machevo biedt.
Boeiend programma
En daarom was ze ook aanwezig bij Machevo Connect op 23 november jongstleden. De branchevereniging had weer een boeiend programma samengesteld. En met dagvoorzitter Charles Groenhuijsen was het verloop van de middag in professionele handen. Zo nu en dan moest er een punt van de Algemene Ledenvergadering worden afgetikt, maar dat werd er soepel tussendoor gefietst. De aanwezige Buzzmaster-sidekick zorgde ervoor dat we via onze smartphone interactief konden deelnemen aan het programma.
Hacken
Het inloggen op de speciale Buzzmaster-wifi wekte overigens wel wat argwaan op. We wisten immers dat de eerste spreker, Gerard Klomp van Capgemini, zou gaan demonstreren hoe gemakkelijk het is om systemen te hacken. En nu ging de hele zaal en masse inloggen op een openbaar wifi-netwerk. Gerard Klomp noemt zichzelf ethisch hacker, dus we vertrouwden er maar op dat hij niet met onze privéfoto’s aan de haal zou gaan. Met hulp van mijn collega Anne Marijke liet Gerard live op het podium zien hoe eenvoudig een laptop gehackt kan worden (inclusief het overnemen van de camerafunctie). Hij onthulde de meest gemaakte fouten en liet zien met welke kleine aanpassingen we veel leed kunnen voorkomen.
Duurzaamheid
We lieten alle tips van Gerard tijdens een korte pauze nog even op ons inwerken, voordat we de zaal weer in gingen voor de volgende spreker. Steven de Boer, sustainability leader bij petrochemisch bedrijf Sabic, nam het woord. Zijn verhaal over duurzaamheid en circulaire economie maakte indruk op me.
Je zult het misschien niet verwachten, maar duurzaamheid is een belangrijke drijfveer in de petrochemische industrie.
Steven liet zien hoe een ‘kostendrive’ prima te combineren valt met de drive naar een duurzame productie. Eigenlijk is het productieproces van kunststof op zich al circulair te noemen. Een restproduct bij de olieproductie (gas) wordt namelijk omgevormd tot nieuw materiaal.
The great acceleration
Duurzaamheid gaat volgens Steven samen met innovatie. De manier van denken verandert wereldwijd. De publieke discussie bepaalt veel zaken waarmee bedrijven te maken krijgen. Hij noemde ook ‘the great acceleration’. Alles groeit. En snel ook. Zo ook de schade die we met z’n allen aanrichten. We staan voor uitdagingen om de groeiende wereldbevolking te voeden en een zeker welvaartsniveau te bieden. Dit is overigens ook opgenomen in de 17 doelstellingen van de Verenigde Naties. Sabic neemt dit in de bedrijfsvoering mee. Steeds stellen zij zichzelf de vraag: ‘Wat moeten wij als bedrijf doen om een positieve bijdrage de leveren voor anderen qua duurzaamheid?’
Circulair
Alleen als we vanaf nu slimmer omgaan met onze grondstoffen, kunnen we ook in de toekomst nog welvarend leven op een gezonde planeet. In 2050 zou Nederland volledig circulair moeten zijn. Leiders van grote bedrijven nemen deze doelstelling serieus. En ook al zien we aarzeling bij regeringen, het bedrijfsleven staat op en zet zich hiervoor in.
Invloed nieuwe technologie
Dagvoorzitter Charles Groenhuijsen sloot de middag af. Ik ken hem als Amerika-deskundige, maar hij blijkt ook een duidelijke mening te hebben over de wereldwijde invloed van nieuwe technologie op onze bedrijven en de samenleving. Denk aan kunstmatige intelligentie, internet of things, 3D-printen, bitcoin en blockchain. Maar ook het ontstaan van de deeleconomie met voorbeelden als Airbnb en Uber. Charles Groenhuijsen nam ons mee in de snel veranderende zakenwereld. Welke bedrijven uit de top 10 van 2006 staan er anno 2017 nog steeds op die lijst? Iedereen zou zich moeten afvragen of zijn/haar businessmodel over 10 jaar nog valide is. Welke omslag moet je nu maken om succesvol te blijven?
Het Machevo Connect-programma had voldoende gespreksstof opgeleverd om over te kletsen tijdens de afsluitende borrel. En toen we na afloop onze jassen bij de gaderobe ophaalden, konden Anne Marijke en ik niet anders concluderen dan dat we de donderdagmiddag nuttig hadden besteed. We zijn nu al benieuwd naar Machevo Connect 2018 (hopelijk met nog meer vrouwen in de zaal).?