Volledig Hitma-assortiment
2018-12-05 17:29:00

Onrust in de wereld en duurzaamheid: Machevo Connect 2018 zet me aan het denken

Gemiddelde leestijd 5 minuut Door Astrid van Ballegoy op 5 december 2018

Dinsdagmiddag 4 december had ik het genoegen aanwezig te zijn bij de Machevo Connect-jaarvergadering van branchevereniging Machevo & Bulk. Ik zeg ‘genoegen’, want de organisatie was er wederom in geslaagd een boeiend programma samen te stellen rond vergaderpunten die afgetikt moesten worden en het overdragen van de voorzittershamer door scheidend voorzitter Tom Pruymboom aan Perry Verberne. Bovendien was het de 60e verjaardag van Machevo & Bulk. Passende locatie voor dit alles: het Evoluon, icoon van technologiestad Eindhoven.

Dagvoorzitter Jort Kelder
Naast inspirerende sprekers, zorgt Machevo & Bulk altijd voor een scherpe dagvoorzitter. Dat zat dit jaar wel goed. Als iemand spitsvondig een programma aan elkaar kan praten dan is het Jort Kelder. En dat deed hij dan ook. Voor de interactie met de zaal werd de Buzzmaster ingeschakeld.

Tekort aan vaklieden
Voordat ik terugblik op de inhoud van de presentaties, wil ik toch nog wat kwijt over de algemene teneur onder de aanwezige leden. Men gaf aan dat het goed gaat met de business, maar dat het tekort aan vaklieden in de technische sector als één van de grootste bedreigingen wordt gezien. Een oplossing werd niet aangedragen, maar men was het wel met elkaar eens dat techneuten te bescheiden zijn. We moeten meer uitstralen dat we trots zijn op ons werk en onze bedrijven. Laten zien hoe aantrekkelijk het is om in de techniek te werken. Misschien kan de branchevereniging daarbij een rol spelen. Bijvoorbeeld als schakel tussen onderwijs en leden.

Het tekort aan vaklieden wordt in de technische sector als één van de grootste bedreigingen gezien.

Zijn inkopers verschrikkelijke mensen?
Supply Chain Consultant Fred Westerveld, die ook betrokken is bij kennisnetwerk voor inkoop en supply management NEVI, mocht het spits afbijten. Hoewel de titel van zijn presentatie “Help! Een inkoper” anders doet verwachten, blijken inkopers toch geen verschrikkelijke mensen te zijn. Maar ze denken wel anders dan verkopers. Ze houden van cijfers en onderbouwing. En echt waar; Inkopers vinden kwaliteit zeker belangrijker dan de prijs. Punt is dat inkopers altijd worden afgerekend op het besparen van kosten. Als je kunt aantonen dat je met jouw product of dienst hierbij daadwerkelijk kunt helpen, dan zit je goed. En realiseer je dat misgrijpen voor een productiebedrijf veel kostbaarder is dan de prijs van het product dat ze bij jou afnemen.

Vertrouwen winnen kan alleen door te doen wat je zegt en dat keer op keer te herhalen. Meerwaarde moet echt gevoeld worden.

Kansen door innovatie en samenwerking
De beste kansen maak je als toeleverancier door innovatie en samenwerking. En uiteraard moet je vertrouwen winnen. Dat kan alleen door te doen wat je zegt en dat keer op keer te herhalen. Meerwaarde moet echt gevoeld worden. In eerste instantie kiezen vaak de techneuten in een bedrijf de leverancier op basis van de benodigde techniek. Dan volgt de vraag hoe de randzaken zoals service zijn geregeld. Het is belangrijk de inkoper al vroeg bij dit traject te betrekken. Voorwaarde is ook dat de culturen van samenwerkende bedrijven bij elkaar passen. En dat is precies het punt waar online zaken doen vaak tekort schiet. Persoonlijk contact blijft volgens Westerveld voor de meeste technische B2B-aankoopprocessen altijd nodig.

Toestand in de wereld
Journalist en econoom Mathijs Bouman deelde met ons zijn kijk op de toestand in de wereld. Van actievoerders in gele hesjes tot Brexit en het beleid van Donald Trump. Veel mensen lijken boos en ontevreden terwijl de cijfers en feiten juist het tegenovergestelde bewijzen. In de zakenwereld gaat het misschien wel té goed. De krappe arbeidsmarkt is de grootste zorg voor ondernemers. Bouman liet ook zien wat de invloed van de buitenlandse politiek is op de wereldhandel.

Bewondering voor Jan Terlouw
Op mij persoonlijk maakte het verhaal van kernfysicus, oud-politicus en schrijver Jan Terlouw de meeste indruk. Voor hem zit de overeenkomst tussen politici en ondernemers in het vooruit zien. Snappen wat er aan de hand is. En dat wordt door de snelle veranderingen steeds moeilijker. Wetenschap en technologie nemen een vlucht, maar wat is hiervan de invloed op de samenleving? We zien de publieke moraal veranderen. Vaak ten goede, maar er ontstaat ook onrust omdat er steeds meer macht bij enkelen komt te liggen. En dat is vooral bij het kapitaal en niet bij de politiek. 

Leven op de pof
Terlouw sprak zijn zorg uit over de macht die de mens de afgelopen 50 tot 100 jaar heeft gekregen over andere organismen en de gevaren door de snelle opwarming van de aarde. We kunnen de CO2-uitstoot terugdringen. Technisch is dat haalbaar, maar het vraagt om verandering en daadkrachtig optreden van een sterke overheid. En daar schort het volgen hem aan, aangezien de politiek macht aan het verliezen is. In 1987 werd de term ‘duurzaam’ al geïntroduceerd (de wereld niet slechter achterlaten voor de generatie na jou), maar anno 2018 is daar nog niet veel van terecht gekomen. We leven al jaren op de pof bij onze kinderen en kleinkinderen.

We kunnen de CO2-uitstoot terugdringen. Technisch is dat haalbaar, maar het vraagt om verandering en daadkrachtig optreden van een sterke overheid.

Klimaatprobleem is op te lossen
Technisch kunnen we het klimaatprobleem volgens Jan Terlouw dus best tackelen. En economisch kan het ons nieuwe kansen bieden. Helemaal als er betaald moet gaan worden voor CO2-uitstoot. We zouden volgens Terlouw duurzaam kunnen handelen door als marktleider op te treden. Nu nog de politieke en maatschappelijke weerstand het hoofd bieden. De politiek handelt alleen als we de mensen mee krijgen. De boodschap moet aankomen en doordringen. Gelukkig pakken steeds meer ondernemers duurzaamheid op. Het is aan de overheid om voor een eerlijk ‘speelveld’ voor het bedrijfsleven te zorgen. Een goede ondernemer denkt aan de toekomst en misschien moeten we overstappen op een ander economisch model. Een circulaire economie waarbij niet persé wordt ingezet op groei om succesvol te zijn.

De woorden van Jan Terlouw gaven genoeg gespreksstof voor de netwerkborrel na afloop. Gelukkig vond ik veel gelijkgestemden onder de aanwezige ondernemers. Duurzaamheid en de zorg voor de toekomst van onze planeet houdt velen van ons bezig.

In de trein terug naar Amsterdam ving ik een telefoongesprek van een Scandinavische medereiziger op. Hij had overduidelijk een succesvolle meeting achter de rug met een Nederlandse producent van chemicaliën met betrekking tot circulair produceren. Toeval bestaat niet.

 

Astrid van Ballegoy

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Heb je vragen over één van mijn blogs? Stuur mij dan gerust een e-mail!

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Heeft de vakbeurs nog nut?

Door Astrid van Ballegoy op 28 augustus 2015.

“Doen we wel of niet mee aan vakbeurzen?” Voor veel bedrijven is dit vast een herkenbaar dilemma. Met mijn marketingcollega'...
Lees meer