Volledig Hitma-assortiment
2019-08-13 13:30:00

Waarom betrouwbare slangen zo essentieel zijn in jouw proces

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door John Sassen op 13 augustus 2019

Op 2 juli 2019 was er een terugroepactie* met betrekking tot krentenbollen, waar kleine stukjes plastic in konden zitten. Natuurlijk zit geen enkele leverancier te wachten op een dergelijke terugroepactie, want dit raakt iedereen in de gehele keten, van producent tot eindgebruiker. De exacte oorzaak van deze terugroepactie is niet bekend, maar theoretisch gezien zou het te maken kunnen hebben met een te laat vervangen slang in het productieproces.

Slangen zijn een kritisch onderdeel van het voedingsmiddelenproductieproces en tegelijkertijd is de slang juist een onderdeel dat je snel vergeet. Vergelijk het met de oplader voor je mobiele telefoon; Je besteedt er weinig aandacht aan, maar als deze een kabelbreuk heeft, waardoor je je telefoon niet meer kan opladen, dan merk je pas hoe afhankelijk je ervan bent.

Zo werkt het ook met processlangen. Het is van belang dat je kunt vertrouwen op de slangen die je gebruikt. Niemand zit te wachten op een bedrijfsongeval door het klappen van een slang tijdens een schoonmaakproces, of een terugroepactie zoals hierboven genoemd. Er is een aantal zaken waar je op kan letten om die betrouwbaarheid te garanderen:

Koppelingen
Een slang bestaat altijd uit 2 koppelingen en de slang zelf. Deze koppelingen moeten goed bevestigd worden, anders bestaat er een kans op lekkage. Wij adviseren dan ook om de assemblage van de koppelingen altijd met hydrostatische druktesten te laten doen, zodat je een certificaat hebt, met garantie voor een goede bevestiging. Daarnaast is het van belang om de slang ook op de juiste manier te installeren, zodat er geen stresspunten bij de slang ontstaan.

De juiste slang voor het juiste proces
Een slang waar bepaalde vloeistoffen of vaste stoffen (denk aan melkpoeders) doorheen stromen, waarvoor de betreffende slang niet geschikt is, zal sneller slijten dan een slang die speciaal voor die vloeistoffen of poeders is ontwikkeld. Wanneer de binnenlaag door de invloed van het medium dat door de slang stroomt slijt, bestaat de kans dat de slang er een opbouw van product of micro-organismen/biofilm ontstaat, of dat er stukjes van het slangmateriaal het proces instromen en in je product terechtkomen.

Gebruik
Natuurlijk is dit een inkoppertje; als je met je heftruck over een slang heen gereden bent, je bent er op gaan staan, of je ziet dat er een knik in zit… dan is de kans groot dat de slang beschadigd is. Ook is het gebruik van de slangen heel verschillend. De ene slang hangt altijd op dezelfde positie, maar schaaft daardoor wel altijd langs een ijzeren rek. De andere slang wordt elk uur aan een andere transportwagen gekoppeld en daar wordt dus enorm veel mee gesleept over de grond. Sommige slangen liggen altijd buiten en hebben te maken met verschillende weersomstandigheden. Allemaal zaken die van invloed zijn op de keuze en levensduur van een slang. Als de ondersteunende buitenlagen slijten of beschadigen heb je kans op barsten, ver onder de vastgelegde barstdruk.

Weggooien of testen?
Al bovenstaande zaken hebben invloed op de levensduur van de slang. HACCP schrijft voor dat de slangen eens per jaar gecontroleerd moeten worden. Het is dan ook niet nodig om jaarlijks alle slangen te vervangen, omdat je niet zeker weet of de slang nog steeds aan alle (veiligheids)eisen voldoet. Beter is het om periodiek te (laten) testen of de slang nog naar behoren functioneert. Deze test is zowel visueel als op druk en geeft je een beter beeld van waar je aan toe bent en zorgt ervoor dat je alleen die slangen vervangt die er ook daadwerkelijk aan toe zijn.

*Bron: https://www.productwaarschuwing.nl/

John Sassen Specialist industriële slangen en slangtechniek

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)297 - 514 724.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Zoals de ouden zongen...

Door Astrid van Ballegoy op 15 augustus 2014.

In mijn dorp, oké Bovenkerk hoort bij Amstelveen, maar voor de echte Bovenkerkers blijft het ons dorp, is opvallend veel muzika...
Lees meer