In deze onwerkelijke en ook wel angstige coronacrisistijd, put ik hoop uit alle hartverwarmende initiatieven die ontstaan. Mensen bieden elkaar troost en afleiding, maar vooral praktische hulp. En al die initiatieven komen in sneltreinvaart tot stand. De verbondenheid via sociale media helpt daarbij enorm. Een bewonderenswaardig voorbeeld is Project Open Air NL. Dit is een netwerk van een groeiende groep producenten uit de Nederlandse maakindustrie die kennis en productiecapaciteit beschikbaar stellen voor de medische sector.
Oproep via Linkedin
Een deel van de COVID-19-ziekenhuispatiënten heeft kunstmatige beademing nodig. Op plekken waar de pandemie om zich heen grijpt, bestaan echter acute tekorten aan beademingsapparatuur en onderdelen hiervoor. Engineers die zich hebben aangesloten bij Project Open Air NL staan klaar om beademingsapparatuur en onderdelen te produceren die nu hard nodig zijn in de zorg. Via een LinkedIn-oproep van initiatiefnemer Tijn Kooijmans kwam ik te weten dat hij dringend op zoek was naar een hoog contact bij het Ministerie van Volksgezondheid. Hij vroeg of, gezien de tijdsdruk, zoveel mogelijk mensen zijn oproep wilden delen.
Nuttige relaties
Ik sprong meteen uit de startblokken, deelde de oproep via Linkedin en Twitter en tagde personen uit mijn netwerk die wel eens nuttige relaties zouden kunnen hebben voor dit project. Via Twitter had ik meteen beet. Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal bij het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport, zou de juiste man op de juiste plek zijn. Hij werd in een reactie op mijn tweet getagd, waardoor de kwestie bij hem onder de aandacht kwam. Erik Gerritsen reageerde meteen. Hij gaf zijn directe e-mailadres door met het verzoek hem te mailen. Binnen een half uur had Tijn contact met de hoogste ambtenaar van het ministerie van VWS. Een mooi voorbeeld van de kracht van sociale media in crisistijd.
Kennis en slagkracht nodig
Met de succesvol afgesloten zoektocht naar de hooggeplaatste VWS-ambtenaar is Project Open Air NL nog niet klaar. Het netwerk stelt zich beschikbaar voor rechtstreekse vragen vanuit de zorg, maar ook voor andere initiatieven. Van alle kanten sluiten bedrijven, universiteiten en zorginstellingen zich aan en de eerste projecten lopen al.
Ben jij engineer of heb je een bedrijf met potentieel relevante productiecapaciteit? Sluit je aan bij Project Open Air NL.
Door de toenemende vraag naar engineering- en productiecapaciteit, kunnen ze nog meer kennis en slagkracht gebruiken. Ben jij engineer of heb je een bedrijf met potentieel relevante productiecapaciteit? Sluit je aan bij Project Open Air NL. Daarnaast zoeken ze nog de volgende specialisten:
- Projectleider Crowd Funding; voor het managen van de crowdfunding campagne op OnePlanetCrowd
- PR Manager; voor beheer media- en perscontacten?
- Legal support; aansprakelijkheidsrecht
- Financieel-/boekhoudkundige ondersteunin
?
Help je mee?
Als we met elkaar de handen ineen slaan, dan is het mogelijk snel en op grote schaal te produceren wat nodig is om coronapatiënten te helpen. En daarom is het belangrijk dat we met elkaar dit initiatief onder de aandacht brengen bij zoveel mogelijk mensen. Wil jij ook de kracht van de sociale media benutten en Project Open Air NL toegang geven tot jouw netwerk? Deel dan alstublieft nu de informatie over dit project. Je kunt ook doneren via de crowdfunding-actie.