Volledig Hitma-assortiment
2020-02-10 15:17:00

Hoe maken we single-use circulair?

Gemiddelde leestijd 3 minuut Door Rick Nibte op 10 februari 2020

“We stellen ons kwetsbaar op, maar horen zo meer”, dat zijn de woorden van mijn directeur Michiel Jansen. Aan deze uitspraak moest ik denken toen ik zat te peinzen over een vraagstuk dat al jaren aan mij knaagt. Je kent me; als ambassadeur van de single-use technologie binnen de farmaceutische industrie raak ik niet uitgepraat over de voordelen van single-use oplossingen. Daar geloof ik nog steeds in. Maar eerlijk is eerlijk; eenmalig gebruik, betekent ook afval. En juist nu we voor enorme klimaatuitdagingen staan en Nederland in 2050 volledig circulair moet zijn, is een belangrijke vraag hoe we zuiniger en slimmer met grondstoffen kunnen omgaan.

Anders kijken
Ik heb drie kinderen op deze wereld gezet en alleen al voor hun generatie en de generaties die daarop volgen, ben ik verplicht een steentje bij te dragen om de aarde in goede staat achter te laten. Hierdoor ben ik op een andere manier gaan kijken naar mijn werk en leven. Wat is mijn persoonlijke CO2-uitstoot en die van de single-use producten die ik aan de farmaceutische industrie lever? Het begint natuurlijk al bij de productie van ons single-use assortiment. Vervolgens het verpakken, het vervoer en na gebruik het reinigen om het afval vervolgens (meestal) te verbranden. Is het mogelijk dit proces om te zetten in een circulair proces? Gaan single-use componenten en assemblies in de toekomst opnieuw gebruikt worden (bijvoorbeeld als grondstof voor andere producten) en zo cradle to cradle worden?

Single-use wint op footprint-vlakken van traditionele roestvrijstalen productiesystemen, maar het kan én moet nog beter.

Geen tijd om achterover te leunen
Vanuit de ultrapure single-use branche wordt deze discussie vaak beëindigd met: “Ja maar, het reinigen van roestvrijstalen systemen is nog slechter voor het milieu”. En natuurlijk single-use wint op footprint-vlakken (CO2, water, etc.) van traditionele roestvrijstalen productiesystemen, maar het kan én moet nog beter.

Laten we de voordelen van single-use zeker niet uit het oog verliezen. Het reinigen is een stuk minder intensief en ingewikkeld. Door het plug-and-play principe is de flexibiliteit binnen je productiefaciliteit oneindig. En dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteits-, veiligheid- en validatievoordelen van single-use technologie. Dit zijn echter geen redenen om achterover te leunen.

Out-of-the-box ideeën van technasium-scholieren
Vorig jaar hebben we een groepje technasium-scholieren (4 leerlingen uit klas 5) het vraagstuk “Hoe passen we met de single-use tak van Hitma binnen de circulaire economie?” voorgeschoteld. Dit project leverde goed toepasbare oplossingen voor de korte termijn op. Daarnaast kwamen ze met opvallende out-of-the-box ideeën voor volledige circulariteit op de lange termijn. We hadden toen als opdrachtgever in de ‘moeilijk-, niet haalbaar-, we zijn slechts een schakel-, te duur-modus’ kunnen gaan zitten, maar juist de presentatie van deze tieners inspireerde me om door te pakken. Het is tenslotte hun toekomst die we op het spel zetten.

Denkers en doeners gezocht
En daarom stellen we ons bij Hitma ook op dit gebied kwetsbaar op; We willen nu stappen zetten, maar kunnen het niet alleen. Ik geloof er heilig in dat een groot deel van ons single-use assortiment uiteindelijk circulair wordt. Om dit voor elkaar te krijgen, bouwen we aan een netwerk van gelijkgestemden. Professionals uit de farmaceutische industrie, ontwikkelaars van single-use producten, studenten, wetenschappers, afvalverwerkers etc. met ideeën en de wil om een actieve rol te spelen in de circulaire transitie, nodig ik hierbij uit om deze uitdaging met Hitma aan te gaan. Voel jij je aangesproken, neem dan contact met me op.

Rick Nibte Specialist Single-use

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs