Volledig Hitma-assortiment
2020-03-25 12:23:00

Nederland in 2050 circulair; hoe past single-use technologie bij die doelstelling?

Gemiddelde leestijd 4 minuut Door Rick Nibte op 25 maart 2020

De wereld kampt met enorme plastic afvalstromen waarvoor gelukkig steeds meer, maar nog lang niet genoeg, oplossingen bestaan. Zo ook het afval van onze kunststof assemblages voor eenmalig gebruik die in de (bio)farmaceutische industrie worden toegepast. Eenmaal in de afvalstroom worden deze materialen meestal verbrand (soms zelfs gewoon samen met ons huisafval). Bij Hitma zijn we ervan overtuigd dat afvalplastic waardevol materiaal is en kan dienen als grondstof voor andere producten. Het is dan ook zonde om deze materialen zomaar in rook op te laten gaan.

Om de tafel
Om over de circulariteit van single-use producten te brainstormen, ben ik met mijn collega’s, Mitch van Nieuwkerk en Astrid van Ballegoy om de tafel gaan zitten met verschillende specialisten op het gebied van duurzame innovaties en afvalverwerking. Zij zijn enthousiast over de mogelijkheden voor onze disposables en hebben de platinum cured siliconen slangen en styrenic thermoplastic elastomer slangen uit ons assortiment onderzocht. Uit hun terugkoppeling bleek dat deze tubing perfect hergebruikt kan worden. Bijkomend voordeel is dat van onze materialen exact de samenstelling bekend is en dat deze gedocumenteerd wordt. Gezien de strenge eisen binnen de farmaceutische industrie moet deze informatie immers altijd beschikbaar zijn. Dat maakt van disposables uit de farmaceutische industrie na gebruik een zuivere grondstof (in tegenstelling tot ander plastic afval waar diverse soorten kunststof bij elkaar gevoegd worden voor het recyclingsproces).

Afvalberg verkleinen
Na deze positieve berichten ben ik visjes gaan uitgooien in mijn netwerk binnen de (bio)farmaceutische industrie. Op LinkedIn stelde ik de vraag wie, net als wij, single-use-assemblies een nieuw leven wil geven om de afvalberg te verkleinen en verspilling tegen te gaan? Ik ontving meteen positieve reacties. Dat wil niet zeggen dat ik al een compleet netwerk van gelijkgestemden heb uitgerold, maar het motiveert me wel om verder te gaan.

Op LinkedIn stelde ik de vraag wie, net als wij, single-use-assemblies een nieuw leven wil geven om de afvalberg te verkleinen en verspilling tegen te gaan?

Naast het opbouwen van het netwerk verdiep ik me nu dan ook in de volgende stap; het verzamelen, reinigen en tot nieuwe grondstof verwerken van afvalmateriaal dat overblijft na gebruik van single-use producten in de farmaceutische industrie. Hoe kan dat het beste worden opgepakt en welke bedrijven houden zich daarmee bezig? Ik heb dit soort afvalverwerkingsbedrijven nu nog niet in mijn netwerk, dus als iemand tips heeft, dan hoor ik het graag.

Reinigen, scheiden en shredderen
Ook duik ik in de technologie waarmee onze klanten het kunststof afval ter plekke, in hun eigen bedrijf, kunnen reinigen, scheiden en ‘shredderen’. Dus vanuit de cleanroom meteen autoclaveren en dan in de shredder. Hiervoor ben ik op zoek naar een gesloten systeem. Dit is belangrijk omdat je natuurlijk toch te maken hebt met farmaceutische stoffen. Ik heb wel een paar systemen hiervoor op het oog, zoals de ‘Celitron - Integrated Sterilizer and Shredder ISS’. Ik ben benieuwd of er bedrijven zijn die al ervaring hebben met dit soort oplossingen.

'Single-use wordt circulair' is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik weet zeker dat het gaat lukken.

'Single-use wordt circulair' is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik weet zeker dat het gaat lukken. En we zullen wel moeten, om aan de circulariteitsdoelstellingen van de overheid te kunnen voldoen (Nederland circulair in 2050). We zijn nog maar net begonnen, maar stap voor stap komen we tot optimale oplossingen.

 

Rick Nibte Specialist Single-use

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

De tijd staat niet stil

Door Rianne Kranenburg op 8 november 2016.

Koffie zetten, mapjes klasseren en de telefoon opnemen. Meer hoeft een secretaresse toch niet te doen? Gelukkig is dat al lang n...
Lees meer