Volledig Hitma-assortiment
2021-08-21 14:02:00

Hoe voorkom je terugstromen van regenwater en rioleringswater bij extreme regenval?

Gemiddelde leestijd 3 minuut Door Thimo van Eijk op 21 augustus 2021

Tegenwoordig valt er steeds vaker enorm veel regen in een korte tijd. Dus geen miezerregen of een buitje tegen het stof, nee stortregen. Met name in periodes met hoge temperaturen hebben we te maken met pittige buien. Uit internationaal onderzoek, waaraan ook Nederlandse klimaatwetenschappers hebben meegewerkt, blijkt dat extreme regenval, zoals bij de overstromingen in Limburg, België en Duitsland, nu vaker voorkomen als gevolg van klimaatverandering. Ook de hoeveelheid neerslag tijdens dit soort hevige regenval is door het veranderende klimaat met 3 tot 19 procent toegenomen.

Voorzorgsmaatregelen nemen
Volgens meteorologen moeten we aan dit weertype wennen en voorzorgsmaatregelen nemen. Gelukkig zijn daar hulpmiddelen voor, zoals speciale onderhoudsvrije terugslagkleppen die het terugstromen van regen- en rioleringswater tegengaan. In plaats van water met behulp van een pomp weg te pompen, maak je met deze zogeheten Tideflex-terugslagklep gebruik van de zwaartekracht van moeder natuur.

Wateroverlast door hevige regenval
Gemeenten zullen aanpassingen moeten doen om bestand zijn tegen deze hevige regenval. Er moet actie worden ondernomen, zodat we in Nederland minder kwetsbaar zijn bij wolkbreuken. De stad Amsterdam heeft bijvoorbeeld het programma Amsterdam Rainproof dat op initiatief van Waternet, het waterbedrijf van Amsterdam, samengesteld om de stad stortregenbestendig te maken. 

Bescherming tegen extreem veel water
Om een gebied ‘regenproof’ te maken kunnen verschillende maatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld het aanleggen van groene daken, grotere riolen, verdiepte groenstroken en regentuinen en het beschermen van kwetsbare infrastructuur tegen regenwater. Ook Terugslagkleppen kunnen helpen bij het voorkomen van wateroverlast. Tideflex Inline terugslagkleppen, zoals de serie Check Mate, voorkomen ongewenst terugstromen van o.a. regenwater en rioleringswater.

Terugslagklep beschermt tegen wateroverlast
De Tideflex inline terugslagklep is ontwikkeld om in rioleringen, rioolwaterzuiveringsinstallaties, drainages voor regenwater, bij overstorten en andere watertoepassingen het terugstromen van water tegen te gaan en geuroverlast te voorkomen. Deze terugslagkleppen beschermen tegen wateroverlast door in werking te treden bij drukverschil. De zeer lage weerstand (headloss) is gunstig bij diverse toepassingen. Bij minder dan 1 inch lijndruk opent de klep. Ze zijn eenvoudig te installeren in elk type pijpleiding en hebben een lange levensduur. 

Praktisch onderhoudsvrij
Wat je zal opvallen aan de Tideflex terugslagklep is dat deze voor 100% bestaat uit een duurzame elastomeren constructie. Hierdoor worden corrosieproblemen voorkomen. De terugslagklep is uit één onderdeel opgebouwd. Er zijn dus geen bewegende delen die vuil vasthouden, corroderen of storingen veroorzaken. Hierdoor zijn ze praktisch onderhoudsvrij, wat een kostenbesparing oplevert. Tideflex-terugslagkleppen werken geluidloos, ze zijn zelfwerkend en er blijft geen water in staan. Ze zijn intensief hydraulisch getest en openen nagenoeg geheel naar de volledige pijpdiameter.

Hulp bij problemen met wateroverlast
Gemeenten, waterschappen en rioolwaterzuiveringen die meer willen weten over hoe je met de Tideflex-terugslagkleppen en in het bijzonder de Check Mate inline valve wateroverlast kunt voorkomen, helpen we graag. 

Thimo van Eijk Veerveilighedenspecialist

Dit blog is geschreven door Thimo van Eijk. Thimo is niet meer werkzaam bij Hitma, maar heb je vragen? Rob Hoogvorst staat jou graag te woord. Stuur een e-mail naar Rob of bel hem op tel.: +31 (0)297 514 811.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Techneut laat je horen

Door Astrid van Ballegoy op 3 april 2014.

In de wereld van techniek gebeurt veel. Zo veel dat er maar liefst 7 werelden van techniek zijn om alles enigszins overzichtelij...
Lees meer