Volledig Hitma-assortiment
2024-10-03 16:13:00

Terugblik op WoTS 2024: Duurzaam watergebruik in de industrie

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Gerard de Ruiter op 3 oktober 2024

Op vrijdag 27 september bezocht ik de WoTS-beurs (World of Technology & Science) in Utrecht. Naast de vele stands van uiteenlopende bedrijven, waaronder die van onze moedermaatschappij Indutrade, ging mijn interesse vooral uit naar het seminar ‘Duurzaam gebruik van industrieel water’, georganiseerd door Water Alliance. Dit seminar, met zes sprekers, was volledig gewijd aan innovatieve oplossingen voor waterbeheer binnen de industrie. Het was een inspirerende ochtend, en ik deel graag enkele inzichten.

Hergebruik hemelwater
De eerste spreker, Ruben Wentink van Field Factors, opende mijn ogen met een intrigerende oplossing: het gebruik van hemelwater als bron voor industrieel water. Field Factors heeft het BlueBlogs-systeem ontwikkeld, waarmee lokaal opgevangen regenwater kan worden gebruikt voor industriële processen. Dit draagt niet alleen bij aan duurzaamheidsdoelstellingen, maar kan ook wateroverlast voorkomen, hittestress verminderen en de waterkosten verlagen. Bovendien biedt het een betrouwbare watervoorziening, essentieel voor de continuïteit van bedrijfsprocessen.

Voor mij als specialist in procesfiltratie was dit vooral interessant vanwege de mogelijke voorbehandeling die nodig is om het opgevangen regenwater geschikt te maken voor verschillende toepassingen. We moeten in Nederland afstappen van de traditionele aanpak om regenwater zo snel mogelijk af te voeren en in plaats daarvan circulair denken. Het vasthouden en gebruiken van regenwater kan wel eens dé oplossing zijn om de leveringszekerheid van water voor de industrie te garanderen. Zoals Wentink treffend zei: “De regenpijp moet om!”

Chemicaliënvrije koelwaterbehandeling
Mark Boeren van Pathema inspireerde met zijn presentatie over chemicaliënvrije koelwaterbehandeling. Hij demonstreerde hoe een vortex-generator kan worden ingezet om koelinstallaties zonder chemicaliën te laten werken. Dit is een belangrijke stap naar duurzamere bedrijfsvoering.

Doorontwikkeling bestaande filtratietechnologie
Een andere interessante spreker was Marit van Veen van Cirtec, onderdeel van Nijhuis Saur Industries. Zij liet zien hoe door het optimaliseren van oude filtratietechnologie met een bandfilter, afvalwaterstromen effectief kunnen worden gereinigd. Dit toont aan dat innovatie niet altijd nieuwe technologieën vereist; doorontwikkeling van bestaande technieken kan ook veel opleveren.

De term ‘afvalwater’ is eigenlijk misleidend is. Het gaat om vuil water dat, mits goed behandeld, uitstekend kan worden hergebruikt in industriële processen.

Innovatiemakelaar
Tot slot werd de mogelijkheid om gebruik te maken van een Innovatiemakelaar onder de aandacht gebracht. Dit is een gratis dienst voor het MKB, gefaciliteerd door Water Alliance, die helpt bij het vinden van geschikte innovaties. Een waardevol initiatief voor bedrijven die willen verduurzamen.

Na dit inspirerende seminar besefte ik dat de term ‘afvalwater’ eigenlijk misleidend is. Het gaat om vuil water dat, mits goed behandeld, uitstekend kan worden hergebruikt in industriële processen. Ik wil alle sprekers bedanken voor hun waardevolle inzichten en de FHI voor de uitstekende organisatie van dit seminar.

 

Gerard de Ruiter Specialist Procesfiltratie

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 2005 1606.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.