Volledig Hitma-assortiment
2024-05-02 11:30:00

Draadloze dataregistratie verstoort niet de wifiverbinding binnen een ziekenhuis of laboratorium

Gemiddelde leestijd 3 minuut Door Teun Mulder op 2 mei 2024

In ziekenhuizen en laboratoria wordt gewerkt met temperatuurgevoelige medicijnen en/of kostbare grondstoffen. Het is daarom van groot belang om data over ruimtecondities en opslag in bijvoorbeeld vriezers of koelkasten nauwkeurig te registreren en bewaken. Een dataregistratiesysteem meet, bewaakt en registreert alle belangrijke parameters om dit te waarborgen.

Het JRI MySirius dataregistratiesysteem is een draadloos monitoringsysteem, waarbij de intelligente dataloggers de metingen via 2-weg 2,4 Ghz (Nano SPY) of 868 MHz (LoRa SPY) signaal sturen naar de LINK of gateway. Deze gateway is verbonden via (POE) ethernetverbinding, die direct met internet is verbonden. In het cloud-based platform MySirius worden alle gegevens vastgelegd. 

Op dit platform kun je de meetdata eenvoudig inzien en uitgebreide rapportages maken. Omdat in ziekenhuizen en laboratoria ook andere belangrijke data via wifiverbinding van het ene naar het andere punt wordt verstuurd, is het noodzakelijk dat een dataregistratiesysteem deze verbinding niet verstoort. Logisch dus dat ik al vaker vragen heb gekregen als: “Verstoort het JRI dataregistratiesysteem niet ons wifinetwerk?”, “Kunnen jullie aantonen dat het draadloze systeem niet ons wifinetwerk wegdrukt?” “JRI maakt gebruik van de 2,4 GHz frequentie, is deze verbinding wel beveiligd?”

Verschillende wifinetwerk kanalen

Het antwoord op deze essentiële vragen is te vinden door te kijken naar de indeling van de wifinetwerk kanalen. Het JRI MySirius systeem maakt gebruikt van een eigen 16 bit CRC encrypted protocol en voldoet aan de IEEE 802.15.4. Het dataregistratiesysteem is gepositioneerd op kanaal 26. Dit is voorbij de eerste 13 kanalen die in veel landen wordt gebruikt voor wifi. Als je wifinetwerk kanaal 13 gebruikt, is de centrale frequentie 2472MHz. De dataloggers die gekoppeld zijn aan het dataregistratiesysteem, die kanaal 26 van de 802.15.4-standaard gebruiken, hebben een frequentie van 2480MHz. Daarmee liggen de frequenties minstens 8MHz uit elkaar. Dit verschil zal nog groter zijn als het wifinetwerk gebruikt maakt van een kanaal lager dan kanaal 13. Door dit verschil in frequentie, is er géén risico op verstoring tussen het gevestigde wifinetwerk en
onze monitoringoplossing.

Onderaan dit blog vind je de CE declaration of conformity certificaten. Hierin staat onder andere dat de Nano SPY oplossing getest is conform de EN 300-328 V2.1.1 : 2016-11 die aantoont dat het JRI systeem is goedgekeurd om in deze frequentie te mogen opereren.

Dataregistratie in de praktijk

Het JRI MySirius dataregistratiesysteem borgt de veiligheid en kwaliteit van deze processen en gaat hand in hand met een stabiele wifiverbinding.

Al vele ziekenhuizen en laboratoria maken gebruik van het JRI MySirius dataregistratiesysteem. Zo hebben we bij het Martini Ziekenhuis het systeem geïmplementeerd om de temperatuurcondities van medicijnkoelkasten te bewaken. Ook bij het Tergooi MC registreert en bewaakt het monitoringsysteem de temperatuurcondities van koelkasten en vriezers. Eurofins gebruikt het JRI MySirius systeem in hun Eurofins PROXY Laboratories om drukverschil en andere cruciale parameters te monitoren in cleanrooms, laboratoria en stabiliteitsruimtes.

Betrouwbare dataregistratie is essentieel voor vele processen in ziekenhuizen en laboratoria. Het JRI MySirius dataregistratiesysteem borgt de veiligheid en kwaliteit van deze processen en gaat hand in hand met een stabiele wifiverbinding. Wil je meer weten over de veiligheid en kwaliteit waarborgen van processen in bijvoorbeeld ziekenhuizen en laboratoria? Neem dan contact met mij op. 

Teun Mulder Dataregistratiespecialist

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Heb je vragen over één van mijn blogs? Stuur mij dan gerust een e-mail of bel mij op 06 12 22 70 05. Of maak direct een afspraak in mijn agenda. Ik kom graag vrijblijvend langs op locatie of via een online teams sessie. 

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

“When every drop counts”

Door Anne Marijke Zwarts op 17 juli 2015.

Als je net begint aan een nieuwe baan, dan duizelt het soms van alle informatie die je op een dag te verwerken krijgt. Dat ervaa...
Lees meer