Volledig Hitma-assortiment
2024-09-30 15:48:00

Belangrijke tips voor het verduurzamen van filtratieprocessen - Deel 1: Afval verminderen

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Gerard de Ruiter op 30 september 2024

Afval verminderen is een groot duurzaamheidsvraagstuk, zo ook bij het verbruik van procesfilters. In hoeverre je de hoeveelheid filterafval kunt terugbrengen, hangt af van een complex samenspel tussen economische factoren (zoals kosten en investeringen), de aard en mate van vervuiling, de efficiëntie van logistieke operaties en de inrichting van productieprocessen. Al deze factoren bieden mogelijkheden, maar ook uitdagingen verminderen van afval.

In dit eerste blog uit een serie van drie ga ik in op vijf stappen die je kunt nemen om filterafval te verminderen, je filtratieproces te verduurzamen en de impact op het milieu terug te brengen.

Dit zijn de vijf stappen:

1. Optimaliseren van de filterlevensduur

  •  Filtermonitoring: Monitor het gebruik van de filters nauwkeurig om de optimale vervangingstijd te bepalen. Zo zul je filters niet te vroeg, maar ook niet te laat vervangen. Dit voorkomt onnodig afval en productieverlies.
  •  Regelmatig onderhoud: Zorg voor preventief onderhoud aan de filtratie-installaties. Vervuiling of inefficiënties in het systeem kunnen leiden tot vroegtijdige filterverzadiging.
  •  Gebruik reinigbare (regeneratieve) filters: Als de procesvereisten het toelaten, kun je regeneratieve of herbruikbare filters overwegen. Deze filters kunnen na gebruik gereinigd worden, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden in plaats van te worden weggegooid. Dit type filter is ontworpen om meerdere filtratiecycli te doorstaan, wat afval vermindert en de duurzaamheid van het filtratieproces verbetert.

2. Filtratieproces optimaliseren

  • Hoogwaardige filters: Investeer in filters van hogere kwaliteit die een langere levensduur hebben en beter bestand zijn tegen vervuiling. Dit verlaagt de vervangingsfrequentie en daarmee de afvalproductie.
  • Selectie van het juiste filtermedium: Afhankelijk van de aard van de verontreinigingen, kan het kiezen van het juiste filtermateriaal (bijvoorbeeld een ander type polymeer of metalen filters in plaats van traditionele wegwerpfilters) de efficiëntie en duurzaamheid verbeteren.

3. Afvalrecycling en hergebruik

  • Filterrecyclingprogramma’s: Informeer of de filters gerecycled kunnen worden. Sommige filters kunnen worden teruggestuurd naar de fabrikant voor recycling of hergebruik van de materialen.
  • Upcyclen van filterafval: Onderzoek de mogelijkheid om filterafval om te zetten in secundaire producten, zoals isolatiemateriaal of andere industriële toepassingen.

4. Verlagen van verontreiniging voorafgaand aan filtratie

  • Voorfiltratie en stapsgewijze filtratie: Overweeg om meerdere filtratiestappen toe te voegen om de vervuiling gelijkmatig te verdelen. Voorfiltratie kan helpen om grove verontreinigingen te verwijderen voordat de hoofdfilters worden belast, waardoor de levensduur van deze filters wordt verlengd.
  • Automatisering en optimalisatie van procesomstandigheden: Door de procesomstandigheden (zoals druk en debiet) optimaal af te stemmen, kun je de belasting van de filters verminderen.

5. Afvalscheiding en efficiënte afvalverwerking

  • Scheiding van afvalstromen: Zorg ervoor dat verzadigde filters die niet gerecycled kunnen worden, op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt. Dit kan bijvoorbeeld door filters correct te scheiden van ander afval en te zorgen voor verantwoorde afvoer.
  • Samenwerken met afvalverwerkingsbedrijven: Werk samen met gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven die ervaring hebben met de veilige en duurzame verwerking van chemisch verzadigde filters.
  • Materiaalkeuze: Als filter geheel bestaat uit hetzelfde type materiaal dan bevordert dit de afvalverwerking (vraag je bijvoorbeeld af of een polypropyleen filter met een rvs-kern wel nodig is).

Door de maatregelen die ik hierboven heb omschreven, voor zover mogelijk, te implementeren, kun je de hoeveelheid filterafval terugbrengen, de duurzaamheid van de filtratieprocessen verbeteren en bijdragen aan een lagere milieu-impact in je bedrijf. Wil je hierover met me sparren? Neem dan gerust contact met me op.

 

 

Gerard de Ruiter Specialist Procesfiltratie

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 2005 1606.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs