Sylvie De Noose aan het woord
Jaarlijks vindt het International Women in Engineering Day (INWED) plaats op 23 juni. INWED is een internationale bewustmakingscampagne om het aantal vrouwen in de techniek te verhogen en vestigt de aandacht op de geweldige carrièremogelijkheden die deze opwindende branche te bieden heeft. Dit gaf aanleiding voor ons om onze vrouwelijke engineers in de spotlights te zetten.
- Wij kennen je nu al even, maar kun jij jezelf toch even voorstellen?
Ik ben Sylvie, 42 jaar en afkomstig uit de streek van Geraardsbergen in België. Na mijn ingenieursstudies Biotechnologie in Gent ben ik in de regio blijven hangen en woon ik nu met mijn partner en onze 2 kids in het mooie Laarne. In mijn vrije tijd help ik met onze verbouwing thuis, ondersteun ik het oudercomité op verschillende activiteiten tbv de kinderen en ga ik graag uitdagingen aan zoals een trial met vrienden.
- Waar bestaan je werkzaamheden uit?
Mijn werkzaamheden zijn heel afwisselend maar in hoofdlijnen bestaan deze uit het helpen en meedenken in oplossingen voor klanten en zorgen dat zij de nodige informatie en service tijdig krijgen. In de farmaceutische en biotech sector denk ik mee met de klant voor de beste oplossingen om verschillende systemen aan elkaar te koppelen. Denk hierbij aan single-use onderdelen in het productieproces of aan instrumenten als pompen en meetsensoren.
- Was jij al op de hoogte dat op 23 juni de International Women in Engineering Day plaatsvindt?
Nee, wel was ik op de hoogte dat er op de jaarlijkse Internationale Vrouwendag, dat altijd plaatsvindt op 8 maart, het topic ‘’vrouwen in techniek’’ veel besproken wordt. Ik ben wel blij dat hier aandacht aan besteed wordt.
- Denk jij dat het belangrijk is dat technische vrouwen in de spotlights worden gezet?
Het is zeker belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed, daar er te weinig vrouwelijke ingenieurs zijn. Toen ik 20 jaar geleden nog studeerde, zaten we met 3 vrouwen in een klas van 22 mannen. De cijfers zijn ondertussen wel verbeterd maar een gelijke verdeling zou ideaal zijn.
- Hoe wordt er tegen vrouwen in de techniek aangekeken in jouw branche?
Toen ik startte op mijn eerste job, had ik wel het gevoel dat ik mij als vrouw extra moest bewijzen in de automatiseringswereld dat voornamelijk uit mannen bestond. Eenmaal daar voorbij, werd ik opgenomen in het team en was ik één van hen. Daarna was het heel prettig werken. Ik ben rechtuit, open en weet graag waaraan waaraf.
- Waar verbaas jij je wel eens over?
Het verbaast me vaak hoeveel mensen en systemen nog het ouderwetse rollenpatroon hanteren. Mijn moeder wou bijvoorbeeld dat ik voor schooljuf zou gaan. Doordat ik een andere weg heb gekozen door mijn ingenieursdiploma te halen, heb ik hele leuke projecten over de hele wereld gedaan met de daarbij horende verschillen in mensen en culturen. Hier leer je pas van!
- Wat is de belangrijkste les die jij ooit hebt geleerd? En van wie heb je die les geleerd?
Het belangrijkste is dat je in jezelf moet blijven geloven, ook al zijn bepaalde zaken/projecten moeilijker dan dat je bij voorbaat denkt. Door in jezelf te geloven, en zaken/projecten gewoon aan te pakken, groei je als persoon en kun je in het vervolg veel meer aan. Ga uitdagingen met volle moed aan en leer van je fouten. Allemaal zaken die ik op mijn pad ben tegengekomen.
- Is er iets in je (werkende) leven wat je graag over zou willen doen?
Mocht ik de klok een 6 à 7 tal jaar kunnen terugdraaien, dan zou ik misschien eerder de switch gemaakt hebben naar een andere job. Na veranderingen in het management in m’n vorige job, had ik het minder naar mijn zin. Door een druk privéleven (verbouwingen) en de uitbreiding van ons gezin, heb ik niet de tijd genomen om me te oriënteren op een andere job. Maar al de rest zou ik zeker opnieuw willen doen! Ik ben blij dat ik bij Hitma terecht ben gekomen.
- Waarin zou jij je als vrouwelijke engineer verder in willen ontwikkelen?
Om misschien eerst de handleiding van iets te lezen vooraleer ik het volop ga testen? ;-) Stilstaan is achteruit gaan, dus ik zou graag in alles willen blijven ontwikkelen in zowel mijn job als privéleven.
- Waar word je blij van?
Als ik aan een oplossing kan bijdragen of als een klant tevreden is. Als ik ergens kan helpen en iemand blij maak.
- Wat zou je doen als je directeur voor een dag was?
Moeilijke vraag… want ik zou al snel een paar dagen nodig hebben! :D Maar in het teken van deze “engineering day”, zou ik samen met de collega’s een presentatie maken over vrouwelijke ingenieurs en hun leuke beroepen, en dit in een aantal lagere scholen presenteren. En scholen overtuigen dat ze techniek en wetenschap ook aan jonge meisjes moeten meegeven.
- Tot slot, waarom zou je vrouwen adviseren de techniek in te gaan?
Het beroepenveld van een ingenieur is breed en polyvalent. Afhankelijk van je richtingskeuze en interesses kun je kiezen van kantoorbanen tot de wereld rondreizen. Je kunt onderzoeker worden, ontwikkelaar, technisch commercieel verantwoordelijke, productmanager, ondernemer, adviseur, enz. Je hebt ook de mogelijkheid om flexibel te werken, wat goed combineerbaar is met een gezin. En omdat vrouwen in de minderheid zijn, val je toch op tussen de mannelijke collega’s! ;-)
Meer over Sylvie